21. yüzyıla girele bir 20 yıl geçti. ve son yirmi yılda hızlı değişimlere şahit olduk. politik, ekonomik, salgın hastalık, iklim bir çok krizi yaşadık. dahası da muhtemelen gelecekte. tüm bu gelişmelerin, değişimlerin içerisinden eğitim de kendine düşeni aldı ya da alacak. bu anlamda 21.yy eğitim becerileri daha çok önem kazanıyor.
peki nedir bu 21. yy eğitim becerileri? inovatif teaching learning (ITL) yani yenilikçi öğretim öğrenme becerileri 5 başlıkta toplanmış. bunlar :
1. eleştirel düşünme 2. iletişim 3. iş birliği 4. yaratıcılık 5. kültürler arası yetkinlik
21. yy eğitimini tasarlama yönergelerinin amacı, eğitmenlerin öğretme etkinliğini 21.yy becerilerini oluşturmak için öğrencilere verdiği fırsatları saptamalarına ve anlamalarına yardımcı olmaktır. günümüzde olan mesleklerin, iş ilişkilerinin gelecekte olmayacağını düşündüğümüzde bir meslek üzerine eğitim yapmak boşa yatırım yapmak olacağı aşikardır. ayrıca bilgiyi kullanmanın, depolamaktan daha önemli olduğunu bilirsek eğitim sürecini de ona göre yapılandırmanın gerekli olduğunu görebiliriz. yaratıcı zihinlerin, eleştirel bakabilen bireylerin, iletişimi güçlü kişilerin ve kültürler arası diyaloğu kurabilen insanların başarısız olması çok zordur.
okullar günümüzde bina tasarımına, yeni eğitim programının uygulanması stratejilerine yönelikler. pearson eğitiminde john hattie, “doğru girişim için eğitimde en çok ne işe yarıyor, ne işe yaramıyor?” raporunda eğitim kurumlarının iş birlikçi öğrenmeye daha fazla önem vermeyi ayrıca daha farklı ve zengin ölçme değerlendirme sistemleri kullanmayı öneriyor. öğrencilerin yaşamlarında ve iş hayatlarında başarılı olmak için hangi özelliklere sahip olmaları gerektiğini doğru tanımlayarak ona göre planlar yapmak gerekiyor.
biraz da 21.yy eğitimindeki beş temel beceriyi biraz açarak bakalım.
- eleştirel düşünme: yeni meslekler, iş yapım biçimlerinin değişimi ile birlikte problem çözme ve sonuca odaklı olma daha da önem kazanmıştır. doğru bilgiye ulaşmak içinse eleştirel düşünme çok önemlidir. akademik kariyer, yeni meslekler ve yeni ekonomide yer almak için eleştirel düşünme olmazsa olmaz konumdadır. analiz, yorum yapma, kesinlik ve doğruluk, gerekçelendirme zihin yapılarının içerik bilgisinden daha önemlidir.
- iletişim: en önemli 21.yy becerisidir. iş verenler için iletişim çok önemlidir. yazılı, sözlü iletişim yanında teknoloji kullanımı iletişimin içeriklerini oluşturuyor. iyi bir yaşam için doğru iletişim bir ihtiyaçtır. tek kişinin yaptığı işler gün geçtikçe azalmaktadır. dolayısı ile iletişim halinde olunan bir süreçte iş yapılacaktır.
- yaratıcılık: farklı bakabilme yetisi, yeteneği yeni dönemde önemli olacak. pisa yaptığı değerlendirmede problem çözme becerisini ölçmektedir.yeni mesleklerin önemi arttıkça yaratıcılık da daha bir önem kazanmaktadır. araştırmalarda, yaratıcılığın iş dünyasının önem verdiği yetenekler arasında olduğunu göstermektedir. öğrenme ve inovasyon becerileri, farklı bakabilme yetisi, beyin fırtınası, limitsiz düş, gerçeklik ve eleştiri yaratıcılık becerisinin gelişimi için değerlidir.
- kültürler arası yatkınlık: küresel bir sermaye dolaşımının daha da artacağı gelecekte kültürler arası yatkınlık önemli bir yer kazanıyor. dünyanın bir yerinde üretilen bir ürün dünyanın başka başka yerlerinde de pazara sunuluyor. dilde akıcılık, küresel bakış açılarını anlama farklı kültürleri tanıma ve onlarla çalışmaya yatkın olmayı gerektiriyor. kariyer başarısı, küresel bağlamda çalışabilmek için kültürler arası yatkınlık becerisine ihtiyaç olduğunu gösteriyor.
- iş birliği: tek kişnin çalıştığı işlerinin azaldığını söylemiştik. bu da bize diğer kişilerle iş birliği yapmak gerektiğini anlatıyor. sorumluluk alma, ortak karar verme, birbirinden öğrenme iş birliği ile sağlanabilir. sorun üzerinde tartışırken, problem çözerken, ürün yaratılırken iş birliği kaçınılmazdır. eğitim ortamında etkinlik planlanırken bir öğrencinin kendine atanan görevi gerçekleştirmediğinde tüm programın aksayacağı şekilde tasarlanmalıdır.
temel becerilerden sonra yenilikçi öğretme öğrenme yönergelerine bakarsak biraz daha bu sistemi somutlaştırmış olabiliriz. bunun için yönergelere göz atacağız. Bu da sonraki yazının içeriği olsun.